Buitentuin

Sinds begin 2016 beheert de stichting de buitentuin van De Saffier.

De tuin is opgedeeld in verschillende vakken en subtuinen. Zo is er een kruidenvak, een gekke groenten vak en een bollenvak. Er is ook een vlindertuin en een stiltetuin.

Moestuin
We tuinieren in verhoogde moestuinbakken, zodat ook de oudere bewoners makkelijk mee kunnen helpen in de tuin. In deze bakken worden o.a. kool, sla, radijs, wortel, bonen, venkel, uien en rucola verbouwd. In de kas groeien tomaten, paprika, sla, komkommer, basilicum, aubergines en druiven.

Kweektafel
Op de vijfde verdieping van het atrium staat een kweektafel. Aan de kweektafel kunnen de oudere bewoners aan de slag met het kweken van groenten, kruiden en kamerplanten. De gekweekte groenten en kruiden worden in de buitentuin uitgeplant. Zo verbinden we de binnen- en buitentuin met elkaar.

Kruidentuin
In de kruidentuin van 20m2 zijn tientallen kruiden te vinden. Naast de bekende kruiden zoals bieslook, rozemarijn, munt en tijm, groeien er ook minder bekende kruiden zoals citroenkruid, bijvoet en smalle weegbree.

Bessenbos
Tijdens Burendag 2016 hebben we onder de bomen het bessenbos aangelegd. Hier vind je rode- en zwarte bessen, bosbessen en mispels. Laag bij de grond groeien bosaardbeien, daslook en andere eetbare bosplanten.

Vlinder- en bijentuin
In 2018 hebben we met hulp van het project “Beleef en Bewonder”, speciaal voor onze fladderende en zoemende vrienden, de bestaande vlindertuin nieuw leven in geblazen. Er zijn honderden nieuwe nectar en drachtplanten aangeplant.

Pluktuin
De pluktuin wordt in 2018 aangelegd en staat vol met nostalgische phloxen, dahlia’s, zinnia’s en herfstasters. Bewoners en tuinvrijwilligers mogen op zaterdagmiddag een bosje komen plukken.

Bloembollen
In het vroege voorjaar kleurt de tuin dankzij verschillende bolgewassen zoals narcissen, botanische tulpen, krokussen en keizerskroon.

De tuin wordt onder leiding van Paul van Kan beheerd door een groep enthousiaste jongen en oude (buurt)bewoners.